Tuesday, 29 September 2015

Apam Mekar

Sebenarnya dah lama aku usha mo bikin apam ni... tp.kebanyakkan apam mekar akan menggunakan eskem soda... nasiblah 1 hari tu nampak fb org thai ni bikin apam.ni tanpa menggunakan eskem soda.. tp dorg namakan apam ni.. cupcakes steam thai..tp ada beberapa bahan aku tukar ikut kesesuaian aku...

Bahan2
4cup tepung gandum (tepung kek -resepi asal)
2cup gula kastor (gula biasa - resepi asal)
1sudu makan baking powder
405gm susu segar
3/4 air
2 biji telur
2 sudu mkn ovelette

》 Ayak bersama tepung gandum dan baking powder..dan ketepikan
》campurkan gula, air, telur dan ovellete dan putar hingga gebu dan putih.
》masukkan tepung dan susu bersalang seli ke dlm adunan dan kacau hingga rata.. aku kacau guna spatula jer.
》rehatkan adunan 30minit dan selepas 30minit kacau lagi adunan sekejab.. dan pastu bolehlah diletakkan warna ikut kesesuaian korg..
》kukuskan adunan dgn api yg agak besar..lebih kurg 15-20minit.. atau hingga adunan cantik mekar dan masak..

No comments:

Post a Comment