Sambal bawang ni adalah antara makanan febret en.esben.. aku ni pun belajar dr en.esben lah ni utk buat sambal bawang yg special sgt nih... bagi mereka2 yg tidak tahan pedas tu, anda dinasihati menyediakan air bergelen2 utk tujuan keselamatan hahahaha...
Bahan2
1kg Bawang Besar (dihiris nipis)
1biji bawang besar
1/2 cawan cili padi (klu rasa2 enda cukup pedas..tambahkan saja)
Sedikit bawang putih
Sedikit bawang merah
Segenggam udang kering @ ikan bilis (dikisar halus)
1 cawan udang kering @ ikan bilis
2 sudu nasi cili kisar @ cili boh
Sedikit gula
Sedikit garam (jika suka)
Sedikit ajinamoto (jika suka)
Memula korg blend 1biji bawang besar bersama dgn bawang putih, bawang merah dan cili padi. Kemudian tumiskan bahan ni hingga naik bau..barulah dimasukkan cili kisar @ cili boh tu, lepas tu masukkan tia udang kering @ ikan bilis kisar tu.. tumis2 sikit.. then masukkan hirisan bawang besar tu.. lepas tu barulah masukkan udang kering @ ikan bilis (yg ni jgn blender).. masakkan tia hingga naik minyak atau kering.. bergantung pada korglah suka macamana.. klu aku untuk makan biasa..kami akan masakkannya hingga kering sikit.. tp kalau utk dijual (mo letak kat nasi lemak ke) aku akan bagi ia basah2 dikit..oh ya jgn lupa plaa letak gula dan garam sikit .. klu ajinamoto tu.. itu takda paksaan.. nak letak boleh..tak mo letak pun boleh..
Tu aja.. kan simple jak ni... Selamat mengetry..
》klu tak tahan pedas... kurangkan cili padi hokeh..
No comments:
Post a Comment