Kali ni aku mo kongsi percubaan pertama aku membuat "Chai Kue". Alhamdullillah berjaya walapun enda lawa rupanya..hahaha
Bahan kulit
300gm tepung beras @ tepung tang mein
100gm tepung ubi
1sudu teh garam
1sudu teh gula
3 sudu teh minyak masak
600ml air panas (mendidih)#
300gm tepung beras @ tepung tang mein
100gm tepung ubi
1sudu teh garam
1sudu teh gula
3 sudu teh minyak masak
600ml air panas (mendidih)#
Campur semua bahan kecuali air panas.
Kemudian masukkan air panas sikit2.. gaulkan guna senduk hingga menjadi doh.
Bahan inti
Sengkuang, carrot, (parut/hiris memanjang halus)
Daun Kucai (potong 2 inci)
Bawang Besar (didadu kecik)
Sengkuang, carrot, (parut/hiris memanjang halus)
Daun Kucai (potong 2 inci)
Bawang Besar (didadu kecik)
Cili Hidup (dihiris)(tambahan - jika suka pedas)
Udang kering (ditumbuk)
Isi ayam (potong kecik2)(boleh juga guna udang hidup)
Serbuk lada sulah
Sedikit Sos Tiram
Garam dan perasa (jika suka)
Minyak bijan (utk menumis)
Udang kering (ditumbuk)
Isi ayam (potong kecik2)(boleh juga guna udang hidup)
Serbuk lada sulah
Sedikit Sos Tiram
Garam dan perasa (jika suka)
Minyak bijan (utk menumis)
Semua bahan2 ni ditumis sekejab sahaja.
Penyediaan Chai Kue
Caranya..ambik sikit doh uli dan leperkan.. jika melekat..bolehlah taburkan dengan tepung ubi. Tp aku guna minyak saja...letakkan atas acuan dan letakkan inti tengahnya.. kemudian bolehlah dikukus sekejab. Anggaran dlm 10minit. Sapukan sedikit dengan minyak bawang putih sewaktu mo makan.
Utk Sos pula
4sd mkn sos cili
4sd mkn sos tiram
1sd mkn gula
sedikit minyak bijan
1/2 cwn air panas
Masakkan semua ni atas api sehingga sos menjadi sedikit pekat, kalau mo pedas bolehlah letak cili
No comments:
Post a Comment