Salam pagi semua... bersiaran semula kita dr dapur Mama Julie, mcm banar bah huhuhu
Pagi ni ku teringin sgt mo buat Cinnamon Sticky..sebelum ni pernah buat Cinnamon Roll tp yg biasa jak bukan sticky2... atutah kan ngetry ni huhuhu... kira berjaya jualah... tp mungkin aku bukan pengemar manis..so bagi aku bun ni agak manis.. korg klu suka manis...ok laaa tu...
Jom sini ku ajar caranya...
Utk doh
1/4 cup air suam
1 paket @ 11gm yis
1/3 cup gula halus
3/4 cup susu segar
4 sudu makan butter
3 biji kuning telur
1 sudu mkn baking powder
4 cup tepung gandum
1 sudu makan susu tepung
1 sudu makan shortening
1 sudu teh garam
Filling @ inti
1/2 cwn brown sugar
1 sudu mkn serbuk cinnamon
4 sudu mkn butter dicair
》 brown sugar dan serbuk cinnamon satukan yaa.. butter tu biarkan jak..tu utk sapu2 atas doh nanti.
Topping
3/4 cawan brown sugar
4 sudu mkn butter
3 sudu mkn madu
1 sudu makan golden syrup (klu ada corn syrup lagi bagus)
Kekacang klu suka.. (aku guna bijan ngan bdam jak..coz tu jer yg ada dlm stok)
》semua bahan ni kecuali kekacang disatukan dan di masak atas api yg perlahan.. bila butter dan gula dah cair.. hentikan api..dan tuangkan dlm bekas yg mo letak bun tu nanti.. taburkan sekali kekacang yee (klu suka)
Caranya buat bunnya
》satukan air suam, yis dan 1 sudu mkn gula, biarkan hingga berbuih.
》Dlm bekas lain, campurkan tepung, lebihan gula, tepung susu, garam, butter, baking powder, susu segar dan telur kuning.. sebab aku agak malas hari ni.. jadi semua aku main putar guna mesin jak..putar lebih kurang 5 minit..sambil masukkan sikit2 yis yg udah kembang tadi. Bila semua dah sebati.. keluarkan dan uli sekejab pastu rehatkan selama 30minit atau hingga kembang 2x ganda.. tutup adunan dgn kain lembab yg gelap.. tp aku rehatkan jak dlm microwive sebab microwive aku dlm dia kaler hitam hahaha...
》klu adunan dah kembang, tumbuk2 sikit dan rollkan adunan memanjang sikit yee..
》sapukan permukaan adunan dgn butter cair tadi.
》 taburkan inti atasnya dan gulung memanjang. Kemudian potong lebih kurang 1 inci.
》susunkan doh2 tu atas tray yg udah dituang topping cair tu..tunggu jap hingga ya naik 2x ganda dan baru dibakar.
》bakar dlm oven 375° selama 20-30 minit tp yg ni bergantunglah dgn oven korg masing2 yeee...
》klu dah masak..keluarkan bun cepat2 yee dr acuannya..ke acuan yg lain secara terbalik... time ni kena hati2 sikit.. coz klu cecair gula tu kena jari mo nangis kau nanti..😢😢😢
》Klu mo makan pun..tunggu ya agak suam sikit..panas2 nanti lecur lidah hahahaha
Ok sekian, selamat mengetry my pren...
No comments:
Post a Comment