Sunday, 30 August 2015

Sherpard Pie @ Cottage Pie

Agak lama jua ku enda membuat Sherpard Pie ni... nasiblah tetiba tadi anak buah Mr Esben gtau kawan dia nak beli pie ni. Wah! rezeki jgn ditolak..betulkan..! Sambil2 tu..dptlah jua ku kongsikan mcmana cara aku buat makanan omputih ni..

Untuk inti
500gm lobak merah (diparut nipis)
1 tin mushrom (potong nipis)
1 pack @ 400gm ayam cincang (aku guna jenama ramly)
2 biji bawang besar (potong  kecik)
2 ulas bawang putih.. (cincang)
50gm mentega
1 kiub pati ayam 
1 tin sos spegeti (ku guna yg tradisional)
2 sudu makan sos tomato
2 audu makan sos cili
Sedikit serbuk lada hitam (klu mo guna lada putih juga boleh)
Sedikit serbuk oregano
Sedikit minyak
》panaskan minyak dan butter
》tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi
》masukkan ayam.., gaul2 hingga masak
》masukkan lobak, mushroom, sos spageti, sos cili dan sos tomato...gaul lagi
》masukkan kiub ayam, oregano, serbuk lada hitam..
》kàcau2..hingga ya masak dan airnya menjadi pekat.
》 siap
Lapisan atas
1kg kentang (direbus)
1 cawan susu segar
Garam sikit
1 bj telur
2 keping cheese
Sedikit lada hitam
Satukan semua ni hingga sebati.
Ketepikan
Bila semua bahan udah siap..
》letakkan sesenduk dua inti dlm kontena..
》kemudian letak sekeping cheese
》tuangkan sedikit adunan kentang tadi.. ratakan.
》kemudian letakkan mozarella dan cheese atas nya..
》bakar selama 15minit atau agak2 dah perang..siap lah tu..
》tunggu sejuk sikit baru ngap hokeh...
Selamat mengetry semua.....


No comments:

Post a Comment