Tuesday, 25 August 2015

Ayam Goreng Daun Pandan



Resepi ni sebenarnya me buat time posa hari tu.. hehehe baru ada klapangan mo upload
 
Resepi yang senang dan wangi sangat
 
Bahan2
Isi ayam - potong sederhana kecik (klu mo pakai bahagian lain pun ok jugak)
Daun Pandan
5 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
1 batang serai - dikisar
1 sudu teh serbuk kunyit (klu nak guna kunyit pun lagi bagus)
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan gula
Sedikit garam
pencungkil gigi (yg bambo tu - kecik comel2 tu)
Minyak 

Cara Buat
Mula2 tu korg kenalah cmpurkan kesemua bahan kisar dengan isi ayam. Kemudian masukkan pula sos ikan, gula dan garam. Dan selepas itu bolehlah diperam, kalau ikut betul kena peram semalaman tp korg peram 1 jam pun dah okeh, sebab kan guna isi ayam, cepat meresap punyalah...

Lepas dah peram tu, barulah kita ambik sekeping/seketul ayam tu dan balut dengan daun pandan cantik2.. Kalau takut terbuka masa goreng, korang sematkan dengan pemcungkil gigi tu.. Make sure yaa gunakan pencungkil yg baru, jgn yg dah pakai plaaa huhuhuhu....

Bila semua dah balut cantik punya, barulah digoreng hingga masak... Time goreng ni, rumah akan bau harum semerbak... tak sabar mo makan punyalah...

Selamat mencuba..
 
 
 


No comments:

Post a Comment