Tuesday, 4 August 2015

Kueh Jala & Kari Ayam

Banarnya lama udah teringin mo makan kueh jala ni.. tp takda acuannya tu yg malas mo buat. Entah tiba hari tu jalan2 di bandar ternampak pula botol jala..pa lagi makin membuak2lah semangat mo menjala...Jala ni aku buat makan cicah ngan kari ayam..barulah terangkat sedapnya... 😋😋

Resepi kari ayam.
6 ketul sayap ayam (potong 3 setiap bahagian)
3 biji ubi kentang (didadu)
4 sudu makan Kari
2 sudu makan cili kisar
1 kotak santan + 2 cwn air
Asam keping
Halia, serai
Kepala rempah (bunga lawang, kayu manis, pelaga)
Garam, gula dan ajinamoto ( jika suka)

Caranya..
Tumiskan kepala rempah hingga naik bau, masukkan cili kisar, gaul seketika kemudian masukkan kari..tumis sehingga kari betul2 masak barulah dimasukkan kentang, ayam, asam keping, halia dan serai..tuangkan 2 cawan air..hingga mendidih..barulah dimasukkan santan..biarkan ia merenih hingga ayam tersebut masak..siap.

Bahan utk kuih jala
3 cawan tepung gandum
3 cawan susu/santan/air
1 sudu kecik garam
1 biji telur
3 sudu makan minyak
Sedikit pewarna kuning

Satukan semua bahan2 ni.. Gaul/blend sebati.. sebelum proses menjala... seelok2nya adunan ditapis terlebih dahulu ye..

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment