Hari ni ku mo kongsikan resepi bun... sebetulnya bun ni dah buat lama udah.. cumanya resepinta tak sempat mo share tempohari...Bahan2 utk bun ni lebih kurang sama jak dgn buat donut..ada beza sikit jerrrr......jom terjah!!
Bahan2
500gm tepung gandum
30gm vegetable shortening (VS)
1 sudu teh baking powder (BP)
1 paket kecik yis
2 sudu makan susu tepung
30gm mentega
2 sudu makan gula (blend halus)
1/2 sudu teh garam
1bj telur
300ml air suam (labih kurang)
Sedikit kacang hitam (rebus dan lecekkan @ beli ajer yg siap2 dlm pack)
1) ayak bersama tepung dan BP.
2) satukan tepung, BP, VS, garam, telur, gula, susu tepung dan yis. Masukkan air suam perlahan dan uli hingga menjadi doh.
3) Kemudian masukkan mentega dan uli lagi dan lagi 😥😥 uli biar lama sikit.. baru bun tu nanti cantik dan gebu2.
4) lepas tu adunan tu bolehlah direhatkan lebih kurang 30minit atau hingga ya naik 2x ganda..
5) sesudah ya naik 2x ganda.. tumbuk2 adunan tu dan uli lagi seketika.
6) kemudian bahagikan adunan ke portion2 kecik2..dan canaikan.
7) masukkan inti kacang hitam didalamnya. Bulatkan. Roll kan dengan pencanai dan toreh2 dgn pisau. Terbalikkan yg ditoreh kebelakang dan gulungkan serta lengkokkan sikit.
8) sebelum di dibakar dlm oven.. sapukan bun dgn susu segar utk dptkan hasil yg cantik dan boleh juantabur sikit bijan.
9) bakar dlm oven api atas bawah selama 15-20minit pada suhu 150'c (yg ni bergantung pd oven masing2 laa yee..)
10) lepas jak bun masak..keluarkan dan sapu dgn mentega time panas2..barulah cumil bunnya nanti...
Selamat mengetry semua....
No comments:
Post a Comment