Mesti kamuorg ketawakan dgr nama nasi lemakku ani.. mo to kah kenapa? Sebabnya kalo korg makan..kompom nih korg lupa diri tarus.. melayang2 mcm cerita kuch kuch hota hai 💃💃😂😂
Yg banarnya banyak2 nasi lemak.. percaya lah bhwa nasi lemak kukuslah yg paling nyaman bah ittooo...😋😋
Jom liat mcmana ku bikin ni brg..
5cwn Beras (ikut suka korglah mo pakai apa jenis beras..aku pakai beras biasa jer cap anggur..nyaman jua bah..)
Santan pekat + sedikit garam
5 ulas Bawang Merah (dihiris/mayang)
2 ulas Bawang Putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1-2 helai daun pandan (disimpul)
1/2 sudu makan halba
2 batang kayu manis
Sedikit cengkih
Sedikit minyak masak
Memula tumiskan bawang merah, putih, halia dan daun pandan hingga naik bau. pastu masukkan kayu manis, cengkih dan halba... kemudian barulah masukkan beras tadi.. gaul kejab..sampai semua bahan tumis tadi sebati dgn beras.. kemudian barulah masukkan santan pekat.. pastikan air santan menutupi sikit beras tu yaa.. time ni jgn tah luan kan di uar2/gaul2 karang enda pedah2 hancur tah plang beras atu.. korg gaul kajap2 jak.. utk pastikan ia enda berkarak..bila semua aing/air santan atu udah menyerap ke dlm beras..tutup api..dan tuangkan tia beras (nasi separuh masak) atu ke dlm kukusan yg sudah dipanaskan terlebih dahulu.. dan kukus tia sampai masak....
~tips mengukus
Supaya nasi masak cepat.. pastikan korang jgn tutup semua lubang kukusan... bagi ruang2 sikit klu boleh yg tangah2lah.. itu supaya wap air dpt naik bah.. jadi capatlah dikit nasi lemak atu masak..
Bahan sampingan musti ada bila makan nasi lemak:-
Telur rebus
Timun
Kacang goreng
Pusu/bilis goreng
Sambal Masam2 Manis (ni udah dibagikan resepinya sebelum ni)
Selamat mengetry semua..
No comments:
Post a Comment