Setiap kali buat puding mesti tak puas hati.. kalau tanya kat org, mcm mo enda jak mengajar.. hemm pelik banar.. nasib ada kawan2 kat sini yg sudi bagi tunjuk ajar... setelah di mcm2 experimen dibuat..hasilnya inilah yg tercantik yg pernah aku buat...
Resepi masih seperti yg saya share dulu.. sila scroll2 sendirik yaa... hari ni mo share teknik nak buat jak...
Cara buat karemel
4sd mkn gula campur terus ngan 1sdb air panas, masakkan atas api hingga bertukar menjadi karemel.. kemudian tuangkan ke dlm acuan..
4sd mkn gula campur terus ngan 1sdb air panas, masakkan atas api hingga bertukar menjadi karemel.. kemudian tuangkan ke dlm acuan..
Cara buat puding
1) Campurkan 1 tin susu cair (tin tinggi tu) dgn 1 tin susu segar@air (sukat guna tin susu cair tu saja) & 5sd mkn gula (klu mo manis lagi, tambah lahh ikut selera korg) & juga 1 cup penutup esen vanila, aku pakai esen pisang (sedapppp..).. semua ni panaskan sekjap atas api..jgn bagi mendidih plaaa.. kacau2 sikit asal gula tu hancur jak..tutup api.
2) sini aku guna 10biji telur (5 kuning telur jak & 5 lagi telur penuh (termasuk putihnya)) .. caranya bahagikan kuning dah putih telur asing2.. pukul kuat putih telur hingga gebu dan berbuih..ketepikan.
Pukul pla kuning telur hingga sekata.. kemudian campurkan kedua2 telur tersebut dlm satu adunan dan masukkan susu tadi.. gaul sekata..dan tapis menggunakan penapis halus kedlm acuan yg berisi karemel tadi..
Tutup acuan dgn kertas foil.
1) Campurkan 1 tin susu cair (tin tinggi tu) dgn 1 tin susu segar@air (sukat guna tin susu cair tu saja) & 5sd mkn gula (klu mo manis lagi, tambah lahh ikut selera korg) & juga 1 cup penutup esen vanila, aku pakai esen pisang (sedapppp..).. semua ni panaskan sekjap atas api..jgn bagi mendidih plaaa.. kacau2 sikit asal gula tu hancur jak..tutup api.
2) sini aku guna 10biji telur (5 kuning telur jak & 5 lagi telur penuh (termasuk putihnya)) .. caranya bahagikan kuning dah putih telur asing2.. pukul kuat putih telur hingga gebu dan berbuih..ketepikan.
Pukul pla kuning telur hingga sekata.. kemudian campurkan kedua2 telur tersebut dlm satu adunan dan masukkan susu tadi.. gaul sekata..dan tapis menggunakan penapis halus kedlm acuan yg berisi karemel tadi..
Tutup acuan dgn kertas foil.
3) dengan menggunakan teknik water bath.. bakarkan puding tesebut dlm oven lebih kurang 50minit-1jam bergantung dgn oven masing2..selalu2 check.. klu dah masak..rehatkan jap..then masukkan peti sejuk dulu...baru ngap2..
No comments:
Post a Comment