I pun dunno y i jatuh cintan with ini fried carrot cake...
Kawan2 adik2 kakak2 anty2 macik2 jiran2 yg teringin nak makan masakan ni..Meh sini aku ajar cara aku buat fried carrot cake ni..
Bahan A
1 biji Lobak putih yg sadang2 basar digarut
2 ulas bawang putih di tumbuk
1 sudu makan minyak
300gm tepung beras, 50gm tepung ubi satukan dgn 500ml air.
-tumis bawang putih sampai wangi pas atu masukkan taya lobak bergarut tadi tu.. tumis kajab.. pastu masukkan tia bancuhan tepung dan masak sampai pekat dan tutup api. Masukkan adunan tu dlm acuan dan kukus 1/2 jam atau sampai masak.. biarkan semalam dan barulah dipotong kecik atau ikut suka kamulah mo potong mcmana
Bahan B
Sedikit lada kering
1 sudu udang kering
1 sudu ikan bilis
3 biji bawang besar
-semua kasi blender ye.. sapa2 yg nada blender pandai2 tah kamu nutuk sampai lati
Bahan C
1 sudu makan chye poh (kalau besar potong kasi kici2.- bilas 2 3 kali dulu utk buang masinnya)
2 biji telur
1 sudu teh Kicap cair
1 sudu teh Kicap pekat manis
Minyak.bijan (kalau nada guna jak minyk biasa..)
Udang @ sotong @ taugeh (ikut selera korg.. mo taruh apa sukahati)
Daun bawang @ daun saderi sikit utk hiasan
Cara masak fried carrot cake:-
Ambik lebih kurang 1 mangkuk potongan lobak tadi dan tumis dgn sedikit minyak.
Masukkan chye poh, 2 sudu makan bahan B dan gaul rata.. guna api sederhana besar..biar potongan lobak tadi digoreng agak kering
Then masukkan udang @ sotong @ sayur ke dlm ...tumis kejab..
Masukkan bancuhan telur.. biarkan seketika..biar agak2 macam kan jadi telur dadar.. gaul rata taya..
Masukkan kicap dan garam ...gaul rata2 lagi sampai kering sikit.. dan siap...
No comments:
Post a Comment